Choď na obsah Choď na menu

Varenie a pečenie

Varenie:

Je to tepelná úprava pri ktorej na potravinu pôsobí horúca tekutina pri 100°C v uzavretej nádobe, surovina musí byť ponorená.

Spôsobí varenia :

1; v hrnci, vo varnom kotly
2; v pare
3; vo vodnom kúpeli
4; v tlakovej nádobe
5; v konvektomatoch ( v pare )
6; v mikrovlných rúrach

Technologické postupy varenia :

rozlišujeme ich podľa toho čo chceme varením získať.

1; surovinu vkladáme do studenej vody - získame kvalitný
2; vkladáme surovinu do horúcej vriacej vody – získame kvalitnú surovinu

tieto spôsobí uplatňujeme pri varení jatočných zvierat
variť môžeme potraviny aj rastlinného a živočíšneho druhu

 

Pečenie:

Pečenie je to tepelná úprava pri ktorej na potravinu pôsobí z časti horúci tuk a horúci vzduch v uzavretom priestore pri teplote od 150 – 250°C (v rúre) alebo horúci tuk na panvici.

Piecť môžeme :

na panvici, v rúre, na rošte, na ražni, v mikrovlnkách a v konvektomate.

Výhody pečenia :

neprepaľuje sa tuk pokrm je rovnomerne opečený, šetrí sa čas.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.